Originea: Soi obtinut in Marea Britanie in urma hibridarii soiurilor Worcester Pearmain x Beauty of Bath in anul1949.
discoveryPomul: Vigoarea de crestere este mijlocie. Coroana - sferica si deasa. Ramurile de schelet formeaza cu axul unghiuri potrivit de largi. Capacitatea de formare a lastarilor este inalta, iar excitabilitatea mugurilor - mijlocie. Ramurile de rod caracteristice sint mladitele si nuielusele; tipul III de fructificare.
Epoca de inflorire: Timpurie.
Polenizatorii: S afran de Vara, Slava Peremojtiam, lames Grieve Red, Plat, August. Epoca de coacere: Maturarea fructelor are loc in decada a doua a lunii august. Fructul: Are marimea mijlocie, forma globuloasa, globuloasa-aplatizata sau
globuloasa-conica si suprafata neteda. Pielita - tare, aspra si uscata, de culoare galbena-verzuie. Culoarea acoperitoare - rosie-aprins cu nuante oranj, care ocupa 60-80% din suprafata fructului. Pe suprafata fructului se observa puncte subcuticulare mari de culoare cenusie-galbena, bine exprimate. Pedunculul este scurt sau de lungime si grosime mijlocii. Cavitatea pedunculara este mijlociu de larga, adinca, cu rugina la baza. Caliciul este inchis. Cavitatea caliciala superficiala, de largime mijlocie. Pulpa - de culoare alba-crem, tare, crocanta, suculenta, cu gust dulce-acidulat, placut si aroma potrivita.
Cerintele fata de soi si clima: Pomii nu sint pretentiosi fata de sol, dar mai bine rodesc pe solurile bogate suficient de umede. Are rezistenta buna la iernare si slaba la seceta.
Rezistenta la boli si daunatori: Poseda rezistenta mijlocie la rapan si tainare. Aprecierea generala: Productivitatea pomilor - 20-22 t/ha. Fructele au prindere buna pe ramurile de rod, sint rezistente la manipulare si transport, se pastreaza 10-15 zile, sint recomandate si pentru industrializare. In anii secetosi se observa micsorarea considerabila a marimii fructelor, scuturarea lor prematura, iar ploile abundente in timpul coacerii provoaca craparea in masa a merelor si prabusirea rapida a pulpei.